Vitlök-, honung- och chilimarinerad fläskfilé med potatisgratäng och madeirastuvade champinjoner
Hej!
Idag tänker jag dela med mig av en utav mina paradrätter. Fläskfilén får så underbart bra ihop med hettan ifrån chili tillsammans med vitlök och den söta honungen! Underbart gott! I det här fallet har jag potatisgratäng samt stuvade champinjoner med madeira i!
För 4 personer.
Ingredienser:
ca 1 kg fläskfilé (minst 800 gram färdigrensad)
ca250 gram champinjoner, gärna små
8-10 dl grädde
1-2 gula lökar
½-1 dl madeira (kan bytar ut mot portvin)
10 vitlöksklyftor
½ röd chili
1 dl soya
2 dl mat/rapsolja
! dl flytande honung
5 msk sweetchilisås
Svartpeppar
Vitpeppar
½dl cognac (eller brandy)
Smör till stekning
800gram-1kg potatis
Maixena till redning.
Gör såhär:
Finhacka chilin och ta bort kärnorna. Finhacka även 6 av vitlöksklyftorna. Lägg detta i en plastpåse tillsammans med olja, soya, peppar, ev lite salt, honung samt sweetchilin. Putsa kötttet och lägg försiktigt i det. Lägg påsen i en burk och ställ i kylen i minst 4 timmar.
Stek köttet så att det får fin färg runt om, på ganska hög värme. Lägg i en ugnsfastform och häll över cognac/brandy över köttet. In i ugnen unger folie på ca 175 grader i ungefär 15 minuter (använd köttermometer och ta ut köttet när det har 65 grader), Låt det vila under folien i ca 7 minuter eller tills köttet har kommit upp till 69 grader. Skär det sen i ca 2-3 cm tjocka skivor.
Skala och skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor. lägg i en ugnsfastform och tillsätt 1-1½ skivad gul lök, pressa i 4 vitlöksklyftor, salta väldigt mycket (överdrivet) och peppra med svartpeppar. Tillsätt ca 5-6 dl grädde och blanda runte väl med händerna. Ställ in i ugnen under folie på 175 grader i 20 minuter. Ta bort folie och öka till 200 grader och ha den inne i ca 15-20 minuter till eller tills potatisen är glas och gratängen har fin färg
Dela champinjonerna i kvartar (mitten och mitten igen). Stek dessa i smör och tillsätt ½hackad gul lök. Stek i ett partr minuter och tillsätt ca 3 dl grädde. Låt detta koka ihop och salta samt peppra lite med vitpeppar. Tillsätt madeira och låt koka på svag värme i några minuter. smaka av och red eventuellt med maizena.
Smaklig spis!
