Äkta chili a'la Boberg
Hej alla!
Nu är det ett tag sen som jag la upp någning här.. Dåligt av mig. Men bara för att gottgöra lite så delar jag med mig av ett riktigt dunderrecept då vad säger ni om det? =)
Äkta chili på högrev.
Var inte rätt för att det är mycket chili i, mycket av hettan försvinner när grytan får koka.
Man kan byta ut/tabort/lägga till olika chilisorter om man vill. Men anchochili är vikigt att ha i, det ger en fin rökig hetta i grytan. Jag hade ingen anchochili så jag tog pulver istället men annars byt ut pulvret mot 1-2 anchochilisar som du kokar i typ 10-15 minuter och sedan hackar ner i grytan
Ingredienser:
1 kg högrev
1 paket bacon
2 jalapenos (gröna)
1 röd habanero
2 röda chilifrukter
2 piri-piri (färska)
½burk ancho-chilipulver
1/3 burk (liten burk) chilipulver
1/4 burk (liten burk) rökt paprika pulver
2 dl honung
2 koppar espresso (eller 1 kopp vanligt, starkt kaffe)
Knappt 1 dl kalvfond (bongs använder jag, men det bästa är en hemkokt fond, öka då till ungefär likvärdig mängd)
2 lagerblad
5-6 msk spiskummin
2 burkar ljus öl (2 x 50 cl)
½dl socker
Salt
Svartpeppar
Vatten
Olja till stekning
Blandade avrunna bönor (jag tog stora vita bönor och kidneybönor)
Tillbehör:
Riven ost
Gräddfil
Rödlök
Majs
Tortillabröd
Nachochips
Gör såhär:
1. Skär köttet i ungefär 2cm tärningar. Häll olja i en gjutgärnsgryta och sätt på ganska hög värme. Stek köttet så att det får färg runtom, krydda med salt och svartpeppar. När köttet har fått stekyta så skiva bacon i ca 1-2 cm strimlor och ha i det i grytan, sänk värmen till medel och rör runt alltsammans.
2. Finhacka chilin (jag brukar köra dom med mixer, det blir kanon) och lägg i dom i grytan. Rör om och tillsättt övriga kryddor. Låt detta fräsa i några minuter och häll sedan i en burk öl samt honungen.
3. Låt detta småkoka på låg värme utan lock i ungefär 30 minuter, rör om då och då. Tillsätt vatten ifall det ser torrt ut. Häll i den andra ölen samt espresson (eller kaffet) och låt koka i minst 4-5 timmar. Rör om med jämna mellanrum och tillsätt vatten vid behov.
4. Efter ca 4 timmars koktid kan du börja känna på köttet (det är förmodligen inte klart än). När köttet faller isär av att du bara nuddar det lite lätt så är det klart. Smaka av, är det för starkt så tillsätt mer vatten och låt koka någon timme till. När det har kokat klart så tillsätter du avrunna och avsköljda bönor.
5. Servera med tillbehören, jag brukar ta ett tortillabröd, lägga i chiligrytan, majs, skivad rödlök och lite creme fraiche eller så äter jag det tillsammans med nachochips.
Receptet blir olika i princip varje gång jag gör det men det här är en väldigt bra variant.
Vad tycker du om det? Något som fattas? Något annat tillbehör du skulle vilja ha med? Vad kan göras bättre?
Bild från: http://atasteoflisa.blogg.se/2014/april/texas-chili-pa-riktigt-2.html
Där finns även en annan variant på äkta chili!

Låt mig veta vad ni tycker!
Puss på er mina godingar!