Rödvinsås- den perfekta varianten
Hej!
Nu tänker jag dela med mig av mitt recept på en tokbra rödvinssås.
Ingredienser:
2 morötter
1/4 rotselleri
1 palsternacka
1/3 kruka timjan
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
4-5 msk kalvfond
4 msk soya
3 msk tomatpuré
50 gram smör (osaltat)
1 tsk vinäger (rödvinsvinäger) - kan uteslutas
½dl socker
1 liter rödvin
1 liter vatten
Maizena+vatten till redning
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Olja till stekning (ungefär 4 msk)
Gör såhär:
Skala alla grönsaker och rotsaker. Skär dom lite grovt - dela morot/palsternacka i ungefär 6 delar, dela löken på mitten och sen dela varje halva i ungefär fyra delar. Skala vitlöken och pressa till den med knivgladet.
Ställ en kastrull på hög värme med olja i (inte allra högsta värmen men ungefär 8an eller 4an beroende på spis)
När oljan är varm så häll i alla grönsaker utom vitlöken och låt det steka ihop i ungefär 5-6 minuter så att det nästan blir lite bränt.
Tillsätt tomatpuré, timjan, vitlök, salt och peppar och dra ner värmen till medel. Låt steka och rör runt lite grann under ett par minuter. Tillsätt därefter timjan, fond, soya, vinäger och rödvin.
Sänk värmen ytterligare något och låt det småputtra i ca 5 minuter. Tillsätt sedan vattnet. Börja med ca 2/3 av vattnet. låt detta koka utan lock i ca 15 minuter så att ca 1/4 av vätskan kokat bort.
Sila av alltsammans i en ny kastrull och ställ den på spisen. Tillsätt sockret och eventuellt lite mer vatten, Låt koka på svag värme i minst 30 minuter. Smaka av under tiden. Såsen kommer förmodligen att kännas lite skarp/besk av vinet men det försvinner efter att den fått koka ett tag. tillsätt resten av vattnet och låt såsen fortsätta koka i minst 30 minuter till, ju längre den får koka desto godare blir den.
Som bäst blir den om den får koka i ca 3 timmar. Smaka av den och red av med maizena om du vill ha den tjockare. Viktigt att den får koka minst 10 minuter efter detta innan du smakar av den igen. När du har önskad tjocklek, smak och färg på såsen (färgen kan du justera med soya men tänk på att minska på saltet isåfall alternativt använt coloritsoya) så stänger du av plattan och lägger i smöret och låter det smälta ner ("blanka av såsen" med smör kallar detta moment).
Sådär ja! Den perfekta rödvinssåsen enligt mig.
Varsågoda!