Gryta med fläskytterfilé, chorizo, champinjoner och syltlök
Hej mina kära läsare!
Blev glatt överraska över hurpass många som läst mina första inlägg redan! Riktigt kul måste jag säga!
Kommentera gärna och glöm inte att skriva namn (gärna namn på facebook alt mailadress) så att jag vet vem det är som kommenterar =) Uppskattar även att ni delar bloggen så att den kan nå ut till ännu flera =)
Tänkte att jag ska dela med mig av ett recept på en riktigt god gryta som går att varieras ganska mycket om man vill det.
Gryta med fläskytterfile, chorizo, champinjoner och syltlök
Ca 8 portioner
Ingredienser:
1 kg fläskytterfilé
2 chorizos (välj själv vilken styrka du föredrar)
1-2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
eventuellt 2-3 saltgurkor (+ 1-2 per person vid servering?)
1 burk (2dl) creme fraiche
2 tsk sambal oelek
3-4 msk soya
Syltlök efter smak
5 dl grädde
Salt
Svartpeppar
2 msk kalvfond (BONG´s färdiga exempelvis)
1 msk tomatpuré
Färskpotatis i ugn:
ca 20 potatisar
4 vitlöksklyftor
50 gram smör
1-2 kvistar färsk rosmarin (kan bytas ut mot 1-2 tsk torkad)
3 kvistar oregano (kan bytar mot 2-3 tsk torkad)
Paprikapulver
Salt
Svartpeppar
Eventuellt lite olivolja
Gör såhär:
Putsa köttet och skär i ca 1 cm tärningar. Skiva chorizon och champinjonerna i ganska tunna skivor (ca 3 mm tror jag är lagom), tärna gul lök i ca 5mm tärningar och likadant med saltgurkan om du vill ha i det.
Stek köttet och krydda med lite salt och peppar. Lägg köttet i en större gryta/kastrull, gör rent stekpannan och stek chorizon i lite smör eller olja.
Lägg chorizon i grytan med köttet och ha i lite mer smör i stekpannan (gör inte rent den innan, chorizon ger god smak!!) och stek champinjonerna och löken. Lägg alltihopa i grytan och sätt på medelhög värme.
Tillsätt tomatpurén samt vitlöken och låt det steka i någon minut.
Krydda med salt och peppar och ha därefter i creme fraiche, fond, sambal och grädde. Låt detta koka lite på svag värme och tillsätt gurka och syltlök.
Tillsätt även grädden.Låt alltsammans bli varmt och red eventuellt av med lite maizena. Smaka av och ha eventuellt i mer sambal, salt eller peppar om du vill.
Till detta kan man egentligen servera lite vad som helst. Ris, kokt potatis, pressad potatis, stekt potatis.. Ja vad som helst nästan! I det här fallet serverade jag färskpotatis i ugn och då gör du såhär:
Tvätta av potatisen och skiva i ca 5 mm skivor och lägg i en ugnsfast form. I med smör, kryddor, örter och vitlö samt ev. lite olja. Blanda runt alltihopa och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills potatisen är klar!
Bon apetit!
