Äkta chili

Hej!
Nu tänkter jag dela med mig av min variant på äkta chili. Receptet har jag hittat här -http://www.romrom.se/akta-chili-recept-pa-varldens-basta-chili men jag har gjort om det litegrann till mitt eget. Tänker även kopiera lite utav texten som finns att läsa på sidan.
"

Till att börja med vill vi säga att du inte behöver vara så orolig över styrkan! Om du låter chilin koka in och falla isär, så kommer chilismaken framträda utan att vara allt för stark! När du smakar av innan vätskan har kokat in så kommer du kanske bli förfärad över styrkan, men det löser sig till slut!

Att göra chili själv är ganska mycket slit, så bjud gärna in vänner och laga tillsammans! Ladda upp med god öl och kanske några goda rom!
Hur lång tid tar det? Räkna med att tillredandet tar ungefär 1 timme för 2 personer, och att det sedan tar minst 5 timmar att ha klar chili! Så ha inte bråttom, och gör det inte på en vardagskväll!
Den här satsen räcker till ett tiotal personer – och är framför allt anpassad till att precis få plats i en “vanlig stor gjutjärngryta”.
Generellt gällande chilisorterna så kan du ersätta de flesta med chilifrukt med ungefär samma styrka. (Googla styrkorna). Det viktigaste är att du får tag i Chipotle-chili!"

 

Nu skriver jag min egna variant på chili.

Ingredienser:

1 röd chili

2 anchochili (finns torkade i påsar på ica-butiker exempelvis)

1 chipotlechili (finns torkade i påsar på ica-butiker exempelvis)

2 jalapeñochilis

1 habanero (kan uteslutas men öka då mängden chilipulver)

1/3 burk chilipulver

1/4 burk chipotlechilipulver

1/4 burk anchochilipulver

ca 1 kg högrev

6-7 msk kalv/ocfond

1 dl honung

0,5-1 liter ljus öl

1 paket bacon

½dl socker

4 vitlöksklyftor

4-5 msk soya

3 burkar bönor (jag brukar ta kidneybönor och stora vita bönor utan tomatsås)

Vatten

3 msk spiskummin

1-2 msk svartpeppar

1 msk vitpeppar

eventuellt lite sallt

2 msk paprikapulver

2 lagerblad

1 msk tomatpuré

 

Tillbehör:

Nachochips

Riven ost

Gräddfil

Rödlök

Majs

 

Gör såhär:

Börja med att koka den torkade chilin i ca 10 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna, finhacka under tiden övriga chilifrukter och även den kokta chilin när den är lagom sval - ett tips kan vara att använda plasthandskar. Fortsätt sedan med att skära högreven i ca 2 cm stora tärningar. Finhacka baconet väldigt tunt och finhacka även vitlök.

Stek bacon på ganska hög värme och tillsätt högrev, lite i taget så att det får färg. Stek i stekpanna och häll sedan i en större gryta med lite olja i botten, på svag värme. När allt kött är stekt så tillsätt chili, vitlök, socker samt kryddorna. Låt steka på medelvärme under ca 5 minuter. Var inte rädd för att det blir för starkt, det kommer att försvinna under tiden.

Tillsätt tomatpuré och låt steka ytterligare någon minut. Häll därefter på honung och öl så att det täcker samt tillsätt fonden. Låt koka på svag värme utan lock. rör om lite då och då och så fort det börjar bli torrt så fyll på med vatten och/eller öl. Håll på så i ca 3-4 timmar minst. När köttet börjar falla isär bara genom att du nuddar det så är chilin klar. Den blir godare ju längre den får koka. Smaka av och krydda eventuellt på lite mer.

 

Skölj bönorna och tillsätt dessa när chilin är klar, stäng av plattan och sätt på ett lock. Låt stå i någon minut tills bönorna är varma. Servera med tillbehören. Ät och njut, gärna tillsammans med en iskall corona!

 OBS!! Ej egen bild, utan den är tagen från google.

 

Kommentera här: