Biff med bearnaise, klyftpotatis, sparris och grillad tomat
En sak som är riktigt jobbigt att göra men betydligt enklare än vad det verkar är ju det här med bea. Tips, var försiktig med smöret i början. lite i taget. Ett tips till. ge inte upp ifall bean blir tunnare när du har i vinäger osv utan ställ den på värme och vispa ordentligt, men var försiktig så det inte blir äggröra av allt. Och skär bean sig så ha i en droppe iskallt vatten (om du ser att den är påväg att skära sig) alternativt ta en eller två nya äggulor och börja från början. sen använder du "bean" som är skuren och gör som du ska göra med smöret!
Här kommer receptet iallafall!
Biff med bearnaise, klyftpotatis, sparris och grillad tomat.
För 4 personer
Ingredienser:
4 skivor biff (ca 180-200 gram per person)
4-6 bakpotatisar
8 stycken gröna sparrisar
6 ägg (endast gulan)
ca 50 gram persilja (finhackad och ca 5 persiljekvistar)
10 vitpepparkorn
½-1 dl vinäger (jag brukar använda rödvinsvinäger)
250gram äkta smör
2-3 tsk estragonblad + ca 2 tsk av vinägern från burken
2 scharlottenlökar
salt
1-2 krm cayennepeppar
grovmalen svartpeppar
flingsalt
2 stora tomater
ev. lite paprikapulver
Vatten
Koka upp vinägern (ej den från estragon) blandat med ungefär dubbelt så mycket vatten, persiljekvistar, vitpepparkorn, lite salt samt finhackad scharlottenlök. Koka detta tills max hälften återstår. Sätt undertiden på en stor kastrull med vatten till vattenbad. Separera äggen, spara vitorna ifall du vill göra något kul sen exempelvis maränger!
Smält smöret försiktigt.
Ta bort och sila av vinägerblandningen och låt den svalna.
Vispa äggen över vattenbad, helst med en ballongvisp. Viktigt här att du får in mycket luft så att det tjocknar och är "fluffigt". Det ska bli ganska tjockt men äggen ska inte stelna. I med smör, droppvis i början och därefter i en fin liten stråle men undvik det vita i botten. Vispa vispa och vispa (du kommer få ont i armen men fortsätt). Häll i vinägerblandningen och vispa lite till. Ta bort från vattenbadet (blir den för tunn så ställ tillbaka på vattenbadet bara). I med persilja, finhackade estagonblad, lite salt, cayennepeppar och smaka av med mer vinäger om du vill. Klart!
Skär potatisen i klyftor och krydda med flingsalt och peppar samt ev paprikapulver. In i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills dom är klara.
Dela tomaterna på mitten och grilla/stek dessa på båda sidor. krydda med grovmalen svartpeppar och flingsalt.
Koka sparrisen i några minuter tills de mjuknar något. Stek sedan alt. pensla med olivolja och lägg på grillen. Flingsalta över dessa också.
Bon apetit!
