Baconlindad och västerbottenfylld kycklingfilé med rotfruktsgratäng och andra tillbehör
Hej!
Mitt första inlägg i en matblogg som i början kommer att vara på prov för att se om det finns något intresse. I bloggen kommer jag mest att skriva ner massa olika recept, egna recept samt recept jag hittar på andra ställen. Kommer även att försöka dela med mig av lite olika tips och så vidare ifall det finns intresse för detta.
Mitt första recept att dela med mig av är ett eget recept som jag tycker blev oerhört bra! Vad tycker ni själva?
Baconlindad och västerbottenfylld kycklingfilé med rotfruktsgratäng och andra tillbehör
Ingredienser
4 kycklingfiléer
8 baconskivor
250 gram västerbottenost
1 l grädde
1 kg mjölig potatis
0,5 kg morötter
250 g palsternacka
2 gula lökar
300 g champinjoner
50 g persilja (en bunt, ca ½ dl färdighackad)
8-10 vitlöksklyftor
2 stora tomater
Salt
Cayennepeppar
Chilipulver
Paprikapulver
Grovmalen svartpeppar
Ev. örtsalt
Kycklingfond
Maizena Vatten
Gör så här
Börja med att sätta på ugnen på 100 grader.
Skala morötter, palsternacka, lök och potatis. Skär alltsammans i tunna skivor och lägg i en stor form tillsammans med 7 dl grädde och pressa i 4-5 vitlöksklyftor (kan varieras efter smak). Blanda alltihopa med händerna tillsammans med grovmalen svartpeppar och salt. Riv därefter 100 g Västerbotten ost och strö över. Ställ formen åt sidan så länge.
Skär ett snitt i varje kycklingfilé, inte hela vägen igenom utan bara som en ficka i varje.
Skär bort 50 g av västerbottenosten och lägg undan. Skär resterande 100 g av västerbottenosten i små stavar och lägg i fickorna på kycklingfiléerna. Ta lite plastfolie runt varje filé och linda tätt. Lägg alla filéer på en plåt med lite vatten i botten och stoppa in i ugnen i ca 2 minuter. Låt de svalna, ta bort plasten och linda därefter in kycklingfiléerna med 2 baconskivor runt varje filé.
Öka värmen på ugnen till 200 grader och ställ in gratängformen i ugnen och låt vara inne i ca 30 minuter, öka eventuellt värmen mot slutet ifall gratängen ej fått tillräckligt med färg.
Sätt en stekpanna på ganska hög värme på spisen. Stek kycklingen så att den får fin färg och krydda med salt, cayennepeppar, chilipulver och peppar. När dom har fått fin färg så lägg dom i en ugnsfast form och låt stå tills det är ca 10 minuter kvar på potatisgratängen.
Ta fram en liten kastrull och häll i resten av grädden tillsammans med ca 3 msk kycklingfond, lite salt och peppar och låt detta koka upp. Tillsätt lite paprikapulver och smaka av med eventuellt lite mer kryddning. Tillsätt maizena tills du har en bra tjocklek på såsen.
Sätt en stekpanna på hög värme och börja skiva champinjonerna i tunna skivor. Finhacka persiljan och skala resten av vitlöken. Lägg en stor klick smör i stekpannan när den är varm och sedan champinjonerna, låt dessa få lite färg och pressa i vitlöken och låt detta steka ca 1-2 minuter. Tillsätt sedan persiljan precis innan du tar bort alltsammans från spisen.
Dela tomaterna på mitten och lägg i en ugnsfast form. Krydda med lite örtsalt och grovmalen svartpeppar. Riv resten av osten över och stoppa i ugnen ca 5-10 minuter eller tills allt har fått fin färg.
Smaklig spis!
Tråkigt nog så har jag ingen bild på hur denna rätt blir. Men en bild på baconlindad kycklingfilé bjuder jag på (googlebild tyvärr)

Låter mycket gott. Inflyttningsmat.